Eczeem

Misschien vormt er zich al meteen een beeld van in je hoofd als het woord ‘eczeem’ al leest. Het is over het algemeen een bekende aandoening van de huid, maar in dit artikel willen we er verder op ingaan wat het betekent en wat over het algemeen de mogelijkheden zijn voor mensen om deze huidaandoening te verhelpen.

Wat is eczeem?

Zoals boven genoemd is eczeem een huidaandoening. De huid is hierbij ontstoken waardoor het rood kan worden en kan gaan jeuken. Ook is het mogelijk dat er schilfers ontstaan. Er zijn twee soorten eczeem. Een soort is chronisch en de ander is een vorm van contactallergie. Chronisch eczeem kan je onderverdelen in twee soorten periodes: de acute en chronische periode. Kenmerken van de acute periode zijn hevige jeuk, een gezwollen en warme huid, bultjes en met vocht gevulde blaasjes op de huid. Deze hevige kenmerken zijn meestal van meer korte duur (een aantal dagen of weken). Daarnaast heb je de chronische kenmerken die over langere periode te zien zijn. Dit zijn kenmerken zoals schilfering, een dikkere huid, grovere huidlijnen en het ontstaan van kloven.
Daarnaast heb je de vorm van contactallergie. Dit houdt in dat je eczeem krijgt als je in aanraking komt met een bepaalde stof waar jouw huid niet tegen kan. Hierbij is het dus prima te vermijden als je weet wat voor stof het is waar jij niet tegen kan.
De aandoening kan op drie manieren worden behandeld. De meest voorkomende manier is met behulp van een eczeem creme.

Meerdere soorten behandelingen

Bij het behandelen van eczeem wordt de eczeem creme voornamelijk gebruikt voor de bestrijding van de droge huid en de schilfers. Hierin zitten ook meestal medicijnen in verwerkt om de ontsteking af te remmen. Een andere vorm van een behandeling is met medicatie. In zeer uiterste gevallen – als zowel de behandeling van een creme of medicijnen niet werkt – kan het ook worden verholpen met lichttherapie. Hierbij wordt de huid bestraalt met ultravioletlicht.