Kenmerken van een vijgenboom

De vijgenboom is een boom die in de tropische gebieden leeft. De boom heeft hetzelfde geslacht als de banyan boom. Met andere woorden, de vijgenboom is nog steeds een familielid van de banyan boom. De vijgenboom leeft meestal in moerassige vegetatie, of aan de rand van rivieren en bronnen. De vijgenboom heeft ronde vruchten met een diameter van ongeveer 5 cm. Vijgen groeien in clusters tussen de hoofdtakken. De vijgenboom kan wel 20 meter hoog worden. De jonge vijgen zijn groen van kleur, terwijl de rijpe vijgen geelachtig rood van kleur zijn. De smaak van vijgen is zoet, met een rood vruchtvlees vergelijkbaar met een granaatappel. De bladeren van de vijgenboom zijn groen en hebben bladbotten met afgeronde punt.

Hoe bestuiven vijgenbomen?

De vijgenboom gedijt goed in Zuidoost-Azië, maar komt oorspronkelijk uit West-Azië. Nu wordt de vijgenboom ook gekweekt in de Verenigde Staten, Australië en Argentinië. De vijgenboom heeft samengestelde bloemen. Deze bloem heeft de vorm van een pot als voorloper van vijgen later. De reproductiemethode van vijgenplanten is door verspreiding van stuifmeel met behulp van wespen. Vijgenwespen leggen hun eieren in de potten met vijgen bloemen. Vervolgens dragen de wespen het stuifmeel en verspreiden het stuifmeel over andere delen van de bloem, zodat het bestuiving proces plaatsvindt. Mensen geloven dat de vijgenboom wraakzuchtig van aard is. Als de wesp alleen het vruchtvlees eet zonder het bestuiving proces te bevorderen, zal de vijgenboom de vrucht laten vallen. In dit deel van de vrucht komen de nakomelingen van de wesp uit. Er kan dus worden vastgesteld dat de afstammelingen van de wespen op een vreselijke manier stierven.

Andere kenmerken van een vijgenboom

Net als de banyanboom heeft de vijgenboom ook bungelende wortels of wat we vaak hangende wortels noemen. Deze wortels zullen na verloop van tijd de grond raken en een sterke grip hebben op het oppervlak van de grond en de omliggende rotsen. De takken en stam van de vijgenboom hebben sap. Het sap van de vijgenboom is melkwit. Dit sap verschijnt wanneer de stam gewond is of wordt gesneden. Dit sap kan allergieën veroorzaken en kan gevaarlijk zijn als het in onze ogen komt.